lipolimat@gmail.com

Italiensk Pizza – Historien

Når Pizzaen kom til Norge

Alle har vel spist Pizza. I min barndom var det langpannepizza, med en enorm mengde mel og alt for mye gjær. Man fylte langpanna med denne karbo-bomba, og toppet med kjøttsaus. Kjøttsausen bestod av kjøttdeig iblandet Toro Pizzafyll, en krydderblanding som var kjempe digg og fantes i forskjellige smaker. Herligheten ble toppet med revet gulost som kapslet det hele inn. Det var et mektig måltid, og fremdeles mange Nordmenns favoritt.

Visste dere at Pizzaen erobret Norge allerede på 60-tallet? Det skal visst være Gino Valente som introduserte pizzaen i Norge. Han drev forøvrig restaurant her på Aurskog en periode.
Her kan dere lese litt om den Norske pizzahistorien.

Italiensk pizza er noe annet

Den Italienske pizzaen startet allerede på 1700-tallet, og kanskje før. For på 1500-tallet trodde mange at tomater var giftige, og kun til pynt. Det tok litt tid, sult og fattigdom før dem begynte å spise tomater. Da ble Pizza (eller «Pinsa» som betyr tynnbrød) en populær fattigmannskost. Etter hvert ble retten stadig mer akseptert av hele samfunnet.

Pizza Margherita, malen for tradisjonelle Italienske Pizzaen!

Den moderne Italienske pizzaen vi kjenner til kom for alvor på markedet da pizzamaker Raffaele Esposito skapte «Pizza Margherita” for Dronning Margherita når hun besøkte Napoli i 1889. Pizzaens farger skulle symbolisere det Italienske flagget. Hvit bunn, rød saus og grønne blader fra Basilikum. Enkelt og greit!

Pizzahistorien er lang. Du kan Google og lese i evigheter om pizzaer. Det finnes like mange typer pizza som det finnes Vespaer i Italia. Noen tar kunsten til ekstreme nivåer, noen slumper sammen en pizza basert på enkle og rimelige råvarer. Det er pizza uansett!

AVPN (Associazione Vera Pizza Napoletana)

AVPN ble etablert i 1984 av det Italienske Handelskammeret. Hensikten var å beskytte, og fremme «Original Neapolitan Pizza» fordi mange eldre Pizzabakere syns de rask voksende hurtigmat-stedene misbrukte og vannet ut den tradisjonelle måten å lage ekte Napilitansk pizza på.
Dere kan også lese om dette hos Pizzamani.

Lipoli Pizzaer

Lipoli tar utgangspunkt i tradisjonell Napolitansk Pizza. Og vi har ingen problemer med å kalle de for «Italiensk Pizza». Våre pizzaer er porsjonsstørrelser, dvs. ca. 30cm og 250g ballvekt.. Bunnen er laget av Tipo00 mel og den langtidsheves.

Sausen vår er laget av gode Italienske tomater. Pr. i dag bruker vi San Marzano. Vi skiller oss ut fra «Vera Pizza Napoletana» fordi vi krydrer sausen på vår måte. Vi har dessuten ingen grenser når det kommer til toppingen. Topping er delvis basert på tradisjonelle oppskrifter, iblandet en god dæsj kunstnerisk frihet og råvarer fra andre land enn Italia.

Meny & Bestilling
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram